Waarom zie ik mijn afbeelding niet terug op de overzichtspagina?

In de wereld van bloggen en websites is het gebruik van afbeeldingen van groot belang. Ze trekken de aandacht van lezers, breken grote blokken tekst op, en kunnen de inhoud visueel aantrekkelijker maken. Een specifieke soort afbeelding die vaak wordt gebruikt In WordPress, is de “uitgelichte afbeelding” (of “featured image”). Maar wat gebeurt er als je je afbeelding niet terugziet op de overzichtspagina? In deze blog leggen we uit wat een uitgelichte afbeelding is en hoe je deze correct toepast.

Wat is een Uitgelichte Afbeelding?

Een uitgelichte afbeelding is een afbeelding die je toewijst aan een specifiek bericht of pagina op je website. Deze afbeelding wordt meestal weergegeven in de lijst van berichten op je blog, op de homepagina of in archieven, en soms zelfs bovenaan het bericht zelf. Uitgelichte afbeeldingen dienen als visuele representaties van je inhoud en spelen een cruciale rol bij het aantrekken van lezers.

Waarom is Mijn Afbeelding Niet Zichtbaar op de Overzicht- of blogpagina?

Er zijn verschillende redenen waarom je uitgelichte afbeelding mogelijk niet verschijnt op de overzichtspagina van je website:

 1. Geen Uitgelichte Afbeelding Geselecteerd: Dit is de meest voor de hand liggende reden. Zorg ervoor dat je een afbeelding hebt ingesteld als uitgelichte afbeelding in je content management systeem (CMS), zoals WordPress.
 2. Thema-Instellingen: Sommige thema’s ondersteunen geen uitgelichte afbeeldingen of vereisen extra configuratie. Controleer de documentatie van je thema om te zien of er speciale instellingen zijn die je moet aanpassen.
 3. Afbeeldingsgrootte en Formaat: Het kan zijn dat je afbeelding te groot of te klein is om correct weergegeven te worden. Probeer verschillende afmetingen om te zien welke het beste werkt.
 4. Caching Issues: Soms kan het zijn dat de cache van je website ervoor zorgt dat wijzigingen niet direct zichtbaar zijn. Probeer je websitecache te legen of gebruik een andere browser om te controleren of de afbeelding verschijnt.
 5. Conflicten met Plugins: Bepaalde plugins kunnen conflicteren met de functionaliteit van uitgelichte afbeeldingen. Schakel plugins tijdelijk uit om te zien of dit het probleem oplost.

Hoe Stel je een Uitgelichte Afbeelding in?

Hier is een eenvoudige stapsgewijze handleiding om een uitgelichte afbeelding in te stellen in WordPress, een van de meest populaire CMS-platforms:

 1. Open je Bericht of Pagina: Ga naar het dashboard van WordPress en open het bericht of de pagina waaraan je een uitgelichte afbeelding wilt toevoegen.
 2. Zoek het Uitgelichte Afbeelding Paneel: Aan de rechterkant van de bewerkpagina zie je een paneel genaamd “Uitgelichte afbeelding”.
 3. Selecteer of Upload een Afbeelding: Klik op de knop “Uitgelichte afbeelding instellen”. Dit opent de mediabibliotheek van WordPress. Hier kun je een bestaande afbeelding kiezen of een nieuwe afbeelding uploaden vanaf je computer.
 4. Afbeelding Instellen: Nadat je de afbeelding hebt geselecteerd of geüpload, klik je op “Uitgelichte afbeelding instellen”.
 5. Publiceer of Werk je Bericht bij: Vergeet niet om je wijzigingen op te slaan door je bericht bij te werken of te publiceren.

Hoe groot mag de uitgelichte afbeelding zijn?

De optimale grootte van een uitgelichte afbeelding kan variëren afhankelijk van het thema en platform dat je gebruikt, maar er zijn enkele algemene richtlijnen die je kunt volgen. Voor de meeste blogs en websites is een uitgelichte afbeelding met een breedte van minimaal 1200 pixels ideaal. Dit zorgt ervoor dat de afbeelding scherp en duidelijk is op zowel desktops als mobiele apparaten. De hoogte van de afbeelding is vaak flexibeler, maar een verhouding van 16:9 (breedte) wordt vaak aanbevolen voor een gebalanceerde en professionele uitstraling. Zorg er daarnaast voor dat de bestandsgrootte niet te groot is (bij voorkeur onder 1MB) om snelle laadtijden van je website te garanderen. Controleer altijd de specifieke aanbevelingen van je thema, omdat sommige thema’s specifieke afmetingen vereisen om optimaal te functioneren.

TIP: Afbeeldingen verkleinen met plugin

 • Resize Image After Upload
  Deze plugin verkleint afbeeldingen (JPEG, GIF en PNG) automatisch wanneer ze worden geüpload tot binnen een bepaalde maximale breedte en/of hoogte om het gebruik van serverruimte te verminderen, je WordPress website te versnellen, tijd te besparen en de SEO van je site te verbeteren.Stel je voor dat afbeeldingen tegenwoordig meer dan 4-5MB kunnen zijn en met behulp van deze plugin kun je ze terugbrengen tot 100-200KB zonder extra inspanning van jouw kant!

  Daarnaast kan de plugin het opnieuw comprimeren van geüploade JPEG-afbeeldingen forceren en PNG’s converteren naar JPEG (als ze geen transparantielaag hebben), ongeacht of ze zijn verkleind of niet.

 • Imsanity
  Verander automatisch het formaat van grote afbeeldingen bij het uploaden met Imsanity. Kies de gewenste grootte en kwaliteit en laat Imsanity de rest doen. Wanneer een deelnemer een afbeelding uploadt die groter is dan de ingestelde grootte, zal Imsanity de afbeelding automatisch verkleinen tot de ingestelde grootte en de originele afbeelding vervangen.Imsanity biedt ook een bulk-resize functie om eerder geüploade afbeeldingen te verkleinen en schijfruimte vrij te maken. Je kunt de grootte van individuele afbeeldingen wijzigen vanuit de lijstweergave van de mediabibliotheek.

  Deze plugin is ideaal voor blogs die geen originele afbeeldingen met een hoge resolutie nodig hebben om op te slaan en/of de medewerkers willen niet (of begrijpen niet hoe) om afbeeldingen te schalen voordat ze worden geüpload.

Conclusie

Een uitgelichte afbeelding is een krachtig hulpmiddel om je inhoud aantrekkelijker en visueel aantrekkelijker te maken. Als je merkt dat je afbeelding niet verschijnt op de overzichtspagina, controleer dan de instellingen en mogelijke oorzaken zoals hierboven beschreven. Door de juiste stappen te volgen, zorg je ervoor dat je afbeeldingen op de juiste manier worden weergegeven en je blog een professionele uitstraling heeft.