WordPress update 5.0 met Gutenberg uitgesteld

Deze week zou de grote WordPress 5.0 update uitkomen met een nieuwe editor: Gutenberg. Maar deze is uitgesteld tot een nader te bepalen datum.

Wat is Gutenberg?

Gutenberg is een nieuwe editor die de oude klassieke editor’ zal vervangen. Gutenberg is een totaal nieuwe manier om je content op te maken. De bouwers hebben geprobeerd om de tekortkomingen van de ‘classic editor’ te verbeteren in Gutenberg. Gutenberg lijkt op de pagebuilders die we kennen van verschillende themes (Enfold, Avada, Divi) en plugins van derden zoals Visual Composer en Beaver Builder.

Een geheel nieuwe editor heeft wat wel wat voeten in de aarde voor de bouwers en voor de gebruikers. De bouwers moeten veel testen zodat de update zonder problemen kan worden geïnstalleerd. Dat is nu de grootste uitdaging en daarom is de grote release die deze week zou uitkomen uitgesteld. Ook de gebruiker, jij dus, zal tijd moeten investeren om zich de nieuwe editor eigen te maken. Mocht je daar nog niet aan toe zijn, dan kun je voorlopig nog de oude ‘klassieke editor’ gebruiken. Of Gutenberg de huidige pagebuilders volledig zou kunnen vervangen is nog de vraag. Vooralsnog niet, omdat de mogelijkheden nog beperkt zijn, maar daar zijn allerlei partijen alweer ingesprongen en zijn er nu al veel Gutenberg add-ons te verkrijgen.

Wanneer Gutenberg installeren en gebruiken?

Je kunt Gutenberg nu al installeren via je dashboard.  Op een testomgeving is dat prima maar wacht hiermee tot je zeker weet dat het geen problemen oplevert op je live website en je met de nieuwe editor overweg kunt.

Hoe kun je de klassieke editor blijven gebruiken na de update?

Je kunt na de grote update nog steed de klassieke editor gebruiken. Deze moet wel geïnstalleerd worden. Dit doe je als volgt:

  • Login op je WordPress website.
  • Op de eerste pagina van je dashboard zie je een knop  met ‘De klassieke editor installeren’
  • Klik op deze knop om de klassieke editor te installeren

Na het installeren van de klassieke editor kun je ook na de update naar 5.0 met de klassieke editor blijven werken.

Heb je hulp nodig met WordPress of Gutenberg?

Wij kunnen je helpen met het werken met WordPress en Gutenberg en we kunnen de website voor je updaten / inrichten zoals het voor jou het beste werkt.
Neem contact op met Christine Prudon op 06 50 44 80 80 of stuur een mail naar info@mediatopia.nl