Zo werk je jouw WordPress website bij naar PHP 8

Heb je onlangs een mail ontvangen van je hosting dat de PHP versie is of wordt aangepast naar PHP8? Of werkt je WordPress website niet meer vanwege deze update? Maak je geen zorgen, we hebben je gedekt! In dit artikel geven we een stap-voor-stap handleiding over hoe je je PHP-versie kunt bijwerken en weer aan de slag kunt. En als je er niet uit komt, staan wij klaar om je te helpen.

Wat is PHP en waar is het voor nodig?

PHP is een programmeertaal waarmee ontwikkelaars dynamische inhoud kunnen creëren die opgeslagen wordt in een databases, die vervolgens door WordPress uitgelezen kan worden. PHP is de populairste scripttaal op het web en wordt gebruikt door miljoenen websites, waaronder WordPress.

Als je een WordPress website hebt, is het belangrijk te updaten naar de nieuwste PHP . Verouderde versies van PHP kunnen beveiligingslekken en compatibiliteitsproblemen veroorzaken met plugins en thema’s.

Het bijwerken van uw PHP-versie is relatief eenvoudig en kan worden gedaan via uw hostingcontrolepaneel of met de hulp van een webdeveloper. Als je het niet prettig vindt om uw PHP-versie zelf bij te werken, kun je contact opnemen met je host of wij kunnen je hier bij assisteren.

Hoe kun je de huidige PHP-versie controleren?

Als je een WordPress website foutmelding krijgt, kan het zijn dat je website nog verouderde PHP code gebruikt in een thema of plugin. Om je huidige PHP-versie te controleren, kun je de functie phpinfo() gebruiken. Dat doe je als volgt:
1. Maak een nieuw bestand aan met de naam phpinfo.php en voeg de volgende code toe:

2. Sla het bestand op en upload het naar je WordPress website via ftp. Open vervolgens het bestand in je browser en zoek naar de regel met ‘PHP-versie’. Het getal ernaast is de huidige PHP-versie.

Wat zijn de voordelen van updaten naar PHP 8?

Vanaf 3 december 2020 vereist WordPress dat websites PHP 8.0 of hoger gebruiken. Dit is een grote update ten opzichte van de huidige vereiste van PHP 5.6.20. Hier zijn enkele voordelen van het upgraden naar PHP 8:

1. Snelheidsverbeteringen

PHP 8 bevat een aantal prestatieverbeteringen die jouw website sneller kunnen maken. Een voorbeeld is de Just-In-Time (JIT) compiler, die de uitvoering tot 35% kan versnellen.

2. Nieuwe functies

PHP 8 bevat verschillende nieuwe functies die de functionaliteit van jouw website kunnen verbeteren. Met de functie union types kunt u bijvoorbeeld meerdere types voor één waarde opgeven, waardoor de code robuuster wordt. Een andere nieuwe functie is match expressions, die een eenvoudiger manier biedt om conditionele logica te hanteren.

3. Betere beveiliging

PHP 8 bevat verschillende beveiligingsverbeteringen (zoals ondersteuning voor TLS 1.3 en sterkere hashing-algoritmen). Deze verbeteringen kunnen uw website beschermen tegen hackers en andere beveiligingsrisico’s.

Dit zijn de stappen die moet volgen om je WordPress website te updaten naar PHP 8:

Hier zijn de stappen die je moet volgen om WordPress bij te werken naar PHP 8.

  1. Controleer compatibiliteit – Voordat je gaat updaten, controleer je of je thema en plugins compatibel zijn met PHP 8. Als dat niet het geval is, moeten ze mogelijk worden bijgewerkt of vervangen voordat u verder gaat.
  2. Maak een back-up van uw site – Het is altijd een goed idee om een back-up van je website te maken voordat je grote veranderingen aanbrengt. Op deze manier, als er iets misgaat, kun je je website terugzetten naar de vorige versie.
  3. WordPress bijwerken – De volgende stap is om WordPress zelf bij te werken naar de nieuwste versie. Dit kun je doen via het WordPress admin dashboard of door handmatig de update te downloaden van wordpress.org en deze via FTP te uploaden naar je server.
  4. Update je thema – Als je thema compatibel is met PHP 8, moet je het bijwerken naar de nieuwste versie. Dit kun je meestal doen via het WordPress admin dashboard of door de nieuwste versie te downloaden van de website van de thema-developer en deze via FTP te uploaden naar je server.
  5. Werk je plugins bij – Net als thema’s moeten ook plugins worden bijgewerkt als ze compatibel zijn met PHP 8. Ook dit kan via het WordPress admin dashboard of door de nieuwste versie te downloaden van de website van de plugin-developer en deze via FTP te uploaden naar je server

Heb je deze stappen doorlopen dan kun je via je hosting de PHP versie wijzigen naar PHP 8.

Wat moet je doen als je website een error geeft en je kunt niet meer inloggen?

Je website geeft een error omdat de PHP versie al is geupdate naar PHP 8 maar nog niet alle plugins en thema zijn compatible met de nieuwe versie. Je kunt niet meer inloggen in het WordPress dashboard.

  1. Login in op de server met de FTP gegevens die je via je hosting hebt ontvangen
  2. Open de wp-content folder en check welk thema en welke plugins geinstalleerd zijn
  3. Download de laatste versie van het thema en de plugins handmatig.
  4. Check of het thema en de plugins compatible zijn met PHP 8
  5. Vervang het thema en de plugins op de server

Tot slot…

Het updaten van je PHP-versie kan een ontmoedigende taak zijn, maar met de juiste informatie en begeleiding kun je de overgang naar PHP 8 soepel laten verlopen. Wij hopen dat dit artikel je alle informatie heeft gegeven die nodig is om je te helpen de PHP-versie van jouw WordPress website succesvol te updaten, zodat deze op de nieuwste versie draait.

Heb je hulp nodig bij het updaten van je WordPress website naar PHP 8?

Als je nog vragen hebt of extra hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen,  wij kunnen je helpen om alles naar wens te laten verlopen.

Wil je meer informatie over ons WordPress onderhoudscontract?

Of bel/mail ons op:
0650448080
info@mediatopia.nl